Ultima actualizare: 13 January, 2023
Cauți idei de trasee turistice cu un grad de dificultate scăzut? Ce zici Poteca Regală din Sinaia?
Dacă iubești drumețiile ușoare ce oferă peisaje de vis, atunci te vei bucura cu siguranță de acest traseu. Preferat de Regina Maria și Regele Carol pentru petrecerile câmpenești, aceștia îi aduceau aici pe oaspeții Casei Regale la plimbare.
Hai să vezi ce te așteaptă în această aventură! 🙂
- Poteca Regală Sinaia – Hartă traseu turistic
- Ce poți vedea pe Poteca Regală?
- Cazare în Sinaia
- Recomandări de drumeție pe Poteca Regală
Am ales împreună cu colegii de birou să petrecem un weekend la Sinaia.
Deși început de decembrie, vremea de afară a fost destul de prietenoasă, astfel că, pe lângă Peleș și Pelișor ne-am aventurat și într-o mică drumeție care s-a dovedit a fi pur și simplu spectaculoasă.
Urcarea nu este una dificilă, mai ales dacă ești pasionat de drumeții. Iar dacă pui la socoteală pauzele pentru poze, vei vedea că nu apuci să obosești așa de tare până la final.
Vezi această postare pe Instagram
Poteca Regală din Sinaia – Hartă traseu Turistic
Cabana Schiori Sinaia – Poteca Regală – Cabana Stâna Regală – Stâncile Franz Joseph
- Marcaj: bandă albastră
- Distanță: 1.7 km
- Timp: 1-2 ore
Pentru a intra pe Poteca Regală, ai două opțiuni:
- Din Strada Cota 1400 (poți lua Cabana Schiori ca reper).
- Castelul Peleș – în spatele castelului, vei vedea răsărind câteva scări de piatră. Urmându-le, vei intra pe Poteca Regală.
Noi am ales a doua variantă (vezi harta de mai sus).
Am urmat poteca plină de frunze arămii, printre copacii marcaţi cu bandă albastră, oprindu-ne din loc în loc pentru a face câteva poze şi pentru a ne trage sufletul.
Am mers ceva vreme prin pădure, sau poate aşa am avut noi senzaţia datorită opririlor dese. Dar, după vreo 50 minute, am ajuns la indicatorul ce ne anunţa că intrăm pe Poteca Regală.
Din loc în loc ne întâlneam cu alţi drumeți care se întorceau cu zâmbetul pe buze, semn că în faţă ne aştepta ceva deosebit.
La un moment dat, un grup de turişti, majoritatea adolescenţi, s-au apropiat zgomotoşi de noi. Deşi ştiam că dacă rămânem pe lângă ei nu avem nicio şansă să ne întâlnim cu ursul, totuşi agitaţia lor se cam răfuia cu liniştea noastră. Aşa că am renunţat pentru o scurtă perioadă la poze şi am mărit un pic pasul.
Și nu-i o glumă!
Ursul a fost deseori zărit pe aici, așadar, fii cu băgare de seamă!
Ce poți vedea pe Poteca Regală?
Tot urcând, ne-am trezit la un moment dat că începe să ningă. Asta chiar a fost spectaculos pentru noi.
Am trecut de la un peisaj de vară la Castelul Peleș, la unul de toamnă pe drum, iar acum, intram în iarnă în decurs de doar câteva minute.
Noroc că eram destul de gros îmbrăcaţi şi aveam încălţăminte adecvată, pentru că era destul de alunecos pe alocuri.
Cabana Stâna Regală și Poiana Stânii Regale
Ieşind din pădure, am dat într-o mică poiană, unde părea că ninsoarea s-a mai domolit. Păzită de doi câini ce ne cam lătrau, se afişa în faţa noastră Cabana Stâna Regală.
Era destul de frig, așa că am intrat repede înăuntru și am servit un ceai cald.
Cred că în orice alt anotimp, priveliștea asupra poienii este absolut spectaculoasă. Noi nu am reușit să ne bucurăm de ea prea mult datorită ceții, deci va trebui să revenim! 🙂
Stâncile Franz Joseph
Pe drumul de întoarcere, ne-am oprit la Stâncile Franz Joseph, un loc de belvedere ce-ți taie respirația.
Locul a fost amenajat în 1896, când Regele Carol I l-a adus aici pe împăratul Austro-Ungariei, Franz Joseph, pentru a-i arăta frumuseţea locului. Şi ce mai frumuseţe…
Urcând scările, ne-am trezit în faţă cu un peisaj de-a dreptul încântător. Stânca oferă o vedere de ansamblu asupra Văii Prahovei, Munţii Baiul Mare, Munţii Piatra Mare şi Munţii Postăvarul.
După ce am zăbovit ceva timp făcând o mulţime de poze, am coborât înapoi spre Sinaia. Bineînțeles, peisajele au continuat să ne uimească. Am descoperit chiar și o cascadă pe traseu.
Cazare în Sinaia
Dacă vrei să pornești în drumeție pe Drumul Regal și vrei să te cazezi aproape de începutul traseului, alege ca și cazare Cabana Schiori din Sinaia.
Mai ales dacă îți dorești să ai parte de priveliști montane uluitoare, dar și toate facilitățile la îndemână (cazare, restaurant, activități de agrement).
Sau poți opta pentru orice altă unitate, Sinaia fiind o stațiune turistică ce abundă în hoteluri și pensiuni.
Verifică disponibilitatea și prețurile lor pe harta de mai jos.
Booking.com
Recomandări de drumeție pe Poteca Regală
Pentru a te bucura de o bună experiență, iată câteva recomandări de care să ții cont:
- Traseul nu este deloc unul dificil. Urcările şi coborârile sunt destul de uşoare, astfel încât poate fi parcurs cu uşurinţă şi de către copii;
- Echipează-te corespunzător! Cea mai importantă aici este încălţămintea. Vei vedea că sunt zone alunecoase pe traseu în anotimpurile reci, plus că drumul este pietruit ceea ce îl poate face destul de incomod pentru picior, așadar, încălțămintea adecvată este de mare ajutor;
- Asigură-te că ai prin rucsac o sticlă de apă şi nu-ţi uita aparatul de fotografiat;
- Cel mai potrivit este să faci traseul într-un grup mai mare. Vei vedea cel puţin un indicator cu “Atenție la urși!“, iar localnicii îţi vor confirma că şansele să întâlneşti un urs sunt destul de reale;
- Coborârea de pe Poteca Regală este destul de uşoară şi rapidă, dar sigur îți dă o poftă de mâncare grozavă. Îți recomand să mergi la Cabana Schiori, pentru o masă tradițională delicioasă. Nu uita să comanzi papanași, sunt geniali! 🙂
- Dacă tot ajungi în Sinaia, oprește-te și la Castelul Peleș și Pelișor pentru o vizită.
Iar dacă îți plac castelele, citește și:
10 Cele mai frumoase Castele din România pe care trebuie neapărat să le vizitezi
Acum că ai aflat ce te așteaptă pe acest traseu turistic din Sinaia, ia-ți buna dispoziție cu tine și pornește la drum.
Spor la explorat!
Vezi această postare pe Instagram