Ultima actualizare: 21 October, 2024
Te gândești să alegi Hurghada ca următoare destinație și vrei să afli ce înseamnă o vacanță all inclusive în Egipt?
Egiptul este destinația care împacă toate gusturile. Soare, plajă, insule exotice sau sporturi acvatice pe de o parte – istorie, arhitectură, civilizații antice, mari mistere ale lumii de cealaltă parte!
În acest articol, vei descoperi tot ce trebuie să știi dacă planuiești să ajungi aici, de la obiective de neratat și până la sfaturi utile pentru o vacanță fără probleme.
Condiții de călătorie și sfaturi utile pentru o vacanță all inclusive în Egipt
- De ce documente ai nevoie pentru a călători în Egipt?
Pentru a călători în Egipt, ai nevoie de:
- Pașaport
- Viză
Pașaportul poate fi simplu sau temporar și trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul Egiptului.
Viza costă 25 USD și se obține direct din aeroport.
Pe cursele charter, pe durata călătoriei toți pasagerii vor primi câte un formular. Acesta trebuie completat și, deși este doar o formalitate și nimeni nu-l va citi, în baza formularului vei obține viza.
Pont de călătorie!
În Hurghada, imediat cum ai intrat în aeroport, în partea stângă vei observa ghișeul pentru acordarea vizei. Aceasta poate fi obținută și de la diverse agenții din aeroport, însă prețul va fi unul mai mare.
- Înfolierea bagajului de cală
Toți călătorii care se întorc din Egipt în România sunt obligați să înfolieze bagajul de cală. Nu faci asta, vei fi întors de la ghișeul de check-in.
Poți înfolia bagajul în aeroport, pentru 5 USD / 5 EUR / 5 GBP (sau echivalentul în lire egiptene). Plata se poate face doar cash!
- Moneda și modalități de plată în Egipt
Moneda locală este lira egipteană. Vei putea, însă, achita peste tot și în euro sau dolari.
Nu prea se ține cont de conversie, de cele mai multe ori pentru ei 1 EURO = 1 DOLAR. Așa că, dintre toate cele trei, va fi un dezavantaj să plătești în euro.
Este recomandat să ai la tine bani cash, eventual în bancnote cât mai mici, mai ales dacă vrei să cumperi de la negustori.
Nu ai cash? Îndreaptă-te către Revolut, Google Pay sau orice altă metodă de plată contactless.
La ATM vei primi doar lire egiptene. Fă-ți calculele cu atenție și nu scoate mai mult decât este necesar, pentru că nu vei putea schimba înapoi restul, la întoarcerea în țară.
- Stelele egiptene nu sunt egale cu cele europene
Poate ai mai auzit asta până acum, dar 5 stele egiptene sunt foarte diferite de 5 stele europene.
Deși resorturile sunt un mic paradis în sine, vei vedea că, de cele mai multe ori camerele nu sunt atât de luxoase cum probabil te-ai aștepta să fie.
Ca să ai parte de condiții cât mai decente într-o vacanță all inclusive în Egipt, neapărat, caută o cazare de minim 4 stele.
- Când este recomandat să vizitezi Egiptul?
Temperaturile ridicate fac din Egipt o țară ce poate fi vizitată pe tot parcursul anului.
Noi am ajuns aici pe final de septembrie – început de octombrie. Zilnic am avut parte de temperaturi de 37-38° C, iar apa a fost extrem de caldă.
- Roaming și internet în Egipt
Evită să efectuezi apeluri telefonice pe teritoriul Egiptului. În caz de urgență, apelează pe whatsapp.
De asemenea, nu te baza pe internetul de la unitatea de cazare. Semnalul este, în general, foarte slab și poate fi prins doar la recepție.
Recomandat este să cumperi o cartelă cu internet direct de la fața locului.
Noi am achiziționat din aeroport 2 cartele Orange pentru suma de 20 USD. Dar poți găsi astfel de cartele la un preț mai mic la negustorii locali.
- Apa NU este potabilă!
Poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l cunoști despre această țară, este acela că, apa de la robinet nu este potabilă! Evită să o folosești chiar și la spălatul pe dinți.
Dacă alegi o vacanță all inclusive în Egipt, zilnic, angajații hotelului îți vor lăsa apă îmbuteliată în cameră. În cazul excursiilor opționale, în funcție de pachetul ales, apa îți este oferită (gratuit sau contracost) în autocar.
Pont de călătorie!
Dacă vei avea, totuși, probleme cu stomacul pe parcursul vacanței, dă o fugă la farmacie și cere Antinal. Acesta este un medicament care se găsește doar pe teritoriul Egiptului și este deosebit de eficient, vei vedea că starea ta se va îmbunătăți în doar câteva ore!
- Folosește seiful la cazare pentru a-ți securiza banii și obiectele de valoare
Fiecare cameră este dotată cu seif și chiar ești sfătuit să nu lași bani sau obiecte de valoare împrăștiate prin cameră.
Orice bancnotă rătăcită este considerată bacșiș pentru cel ce face curățenie, astfel că, asigură-te că aceasta rămâne la vedere doar cu intenție.
- Ai întotdeauna mărunțiș la tine
Vei vedea că, la orice pas, cineva îți va cere bani.
Că-i vorba de bacșiș, suveniruri sau pur și simplu mersul la toaletă, asigură-te că ai mărunțiș în portofel, pentru că se vor ține ca scaiul de tine și cu greu vei scăpa de ei.
- Atenție la negustorii din zonele turistice
Deși au o tactică destul de agresivă de a-ți vinde marfa, dacă nu te interesează să cumperi nimic, pur și simplu nu le acorda atenție și nu intra în vorbă cu ei.
La obiectivele turistice trebuie însă, ceva mai multă vigilență, pentru că sunt câteva plase în care poți cădea.
Localnicii vor veni la tine să faci poze cu ei, cu cămila sau cu orice altă atracție, iar la final îți vor cere bani.
Atenție și la prețul suvenirurilor. Vei vedea, de exemplu, că se plimbă cu pachete a câte 5-6 magneți, semne de carte sau orice alte mărunțisuri, strigând 1 euro sau 1 dolar. Dacă te oprești să cumperi, afli că acela este prețul pentru un singur exemplar, iar cum totul se vinde la pachet, trebuie să plătești 5-6 dolari.
- Negociază, negociază și iar negociază!
Cine optează pentru o vacanță all inclusive în Egipt, trebuie să știe că negocierea este o regulă nescrisă pe teritoriul acestei țări.
Foarte rar vei găsi produse cu prețul afișat și foarte des prețul comunicat de ei este unul piperat. Din proprie experiență, cel mai bun preț negociat este acela pe picior de plecare. Când își dau seama că te vor pierde ca și client, sunt dispuși să lase tariful la unul cât mai apropiat de cel dorit de tine.
- Taxi sau Uber în afara resortului
Vacanță all inclusive în Egipt nu înseamnă că nu poți părăsi granițele resortului. Dar, dacă alegi să faci asta, trebuie să fii cu băgare de seamă!
Cam greu aici să te plimbi de capul tău pe străzi. Noi doar am mers pe jos un minut până la farmacie, iar în timpul ăsta ne-au claxonat 3 taxiuri și au sărit pe noi 5 negustori.
Dacă vrei să mergi să vizitezi centrul stațiunii pe cont propriu, cel mai bine cheamă un Uber. Așa nu vor fi discuții la tarif și nici nu te vei trezi la finalul cursei că trebuie să plătești mai mult decât face.
- Egiptul este o țară săracă și mizeră
Vei descoperi un contrast foarte mare între ceea ce găsești în interiorul resorturilor și străzile Egiptului.
Indiferent că traversezi un sat, un oraș mai mic sau chiar capitala țării, te va uimi mizeria de pe străzi, din fața magazinelor sau a restaurantelor, din fața caselor și chiar din fața localnicilor.
Nu de puține ori i-am văzut mâncând sau dormind pe iarbă, cu gunoiul lângă nasul lor.
Cât costă și ce înseamnă o vacanță all inclusive în Egipt?
Oricine plănuiește un sejur în țara faraonilor, se întreabă ce include și, mai ales, la ce preț poate ajunge o vacanță all inclusive în Egipt.
Iată câteva informații de folos, care să te ajute să-ți faci o idee cât mai clară despre această destinație!
Ce înseamnă o vacanță all inclusive în Egipt?
O vacanță all inclusive în Egipt presupune să ai toate mesele și băuturile (alcoolice și non-alcoolice) incluse în preț.
În funcție de hotelul ales, ai acces și la diverse forme de divertisment (petreceri, spa, piscină, plajă privată, etc.).
Cât costă o vacanță all inclusive în Egipt?
Vacanța noastră a constat în 7 nopți petrecute în Hurghada, în perioada 26.09-03.10.2024, la un resort de 4 stele (mai multe detalii despre resort în capitolul următor).
Pentru achiziționarea pachetului turistic, am apelat la agenția de turism Dertour. Acesta a inclus biletele de avion, bagajele de cală, transfer aeroport – hotel – aeroport și cazarea, pentru două persoane.
Mai jos, îți las tabelul nostru de costuri, pentru a-ți face o idee cam ce buget ar fi necesar pentru o vacanță all inclusive în Egipt:
Categorie | Preț / 2 persoane |
---|---|
Pachet turistic | 1950 USD |
Taxă viză | 50 USD |
Cartele internet | 20 USD |
Excursii opționale | 280 USD |
Suveniruri + bacșiș (preț aproximativ) | 200 USD |
Total | 2500 USD |
Cazare în Hurghada – Vacanță all inclusive în Egipt
Cauți cele mai bune variante de cazare pentru un sejur în Hurghada? Pe Booking vei găsi tot felul de variante, pentru categorii diferite de turiști (cupluri, familii cu copii etc.) și pentru orice buzunar.
Booking.comPentru a experimenta o vacanță all inclusive în Egipt, am ales ca și destinație Hurghada, unde am optat pentru o cameră cu vedere la mare, la Meraki Resort – Adults Only.
Meraki Resort este un complex de 4 stele, aflat la Marea Roșie și aproape de centrul orașului. Așa cum îi spune și numele, este un resort destinat adulților, cunoscut mai ales pentru atmosferă, zilnic având loc aici evenimente ori petreceri cu tematici diverse.
Sunt puse la dispoziția turiștilor 3 piscine, 2 tobogane de apă, spa, sală de sport interioară și în aer liber.
Plaja privată se întinde pe o suprafață de 2.6 km, poți face aici snorkeling, scufundări sau diverse sporturi acvatice. Gratuit, ai acces la bar, prosoape, șezlonguri și umbreluțe.
Există diversitate și în materie de restaurante, fiind prezente nu mai puțin de 8 pe teritoriul resortului:
- Un restaurant care funcționează în regim bufet, unde poți servi toate cele 3 mese;
- Câte un restaurant specializat în pizza, burger sau noodles;
- Restaurante cu specific: grecesc, asiatic și egiptean (unde poți servi doar cina și pentru care trebuie să faci rezervare);
- Restaurant cu specific pescăresc (singurul contracost).
Excursii de o zi din Hurghada
Chiar dacă alegi o vacanță all inclusive în Egipt, îți poți diversifica zilele cu numeroase excursii opționale, în funcție de preferințe.
Lista activităților pentru care poți opta este infinită, iar dacă tot ajungi în țara faraonilor, îți recomand să citești și acest articol, cu Cele mai populare excursii din Hurghada de adăugat pe lista ta!
Pont de călătorie!
În excursii, vei merge mult prin soare, astfel că, asigură-te că ai la tine cremă de protecție solară, ceva de pus pe cap, încălțăminte confortabilă, haine largi și deschise la culoare. Și nu uita să te hidratezi!
Poți achiziționa aceste opționale fie direct de la reprezentatul la destinație al agenției de la care ai cumpărat pachetul, fie de la agenții locale sau online.
Cei de la GetYourGuide au foarte multe variante din care poți alege:
Noi am ales două excursii de o zi, lungi și obositoare, dar care au meritat fiecare bănuț și oră petrecută în autocar.
Dacă vrei să cunoști mai multe despre cultura și istoria egiptenilor, să vizitezi locuri unice, renumite, în jurul cărora încă dăinuie misterul, atunci adaugă și tu aceste excursii la vacanța all inclusive în Egipt!
Excursie opțională din Hurghada – Luxor și Valea Regilor
Indiferent de unde alegi să achiziționezi această excursie, programul este cam același pentru toți.
Diferă, în schimb, tariful. Vei vedea că excursiile vândute direct de reprezentantul agenției sunt ceva mai scumpe decât cele achiziționate online sau de la agențiile locale.
Mai jos, regăsești detaliat programul urmat de noi:
Durată | 04:00 – 22:00 |
Distanța Hurghada – Luxor | 309 km (aprox. 4 ore) |
Preț | 60 USD/persoană |
Templul Karnak
Templul Karnak este cea mai mare construcție religioasă construită vreodată.
Coloanele înalte de peste 20 metri reprezentau, în credința egipteană, legătura dintre cer și pământ, dintre zei și oameni.
Făcând astăzi parte din Patrimoniul UNESCO, printre construcțiile vechi de peste 4000 ani, se remarcă Obeliscul, acoperit de hieroglife dintr-o altă eră, dar și statuia scarabeului, un simbol prețuit la egipteni, reprezentând norocul și succesul în viață.
Galeriile de Papirus
Vei lua parte la o demonstrație prin care vei învăța cum se obținea în antichitate hârtia de papirus, proces păstrat până în zilele noastre.
Dacă dorești să pleci acasă cu un suvenir original, poți alege dintr-o mulțime de picturi pe papirus.
Coloșii lui Memnon
Coloșii lui Memnon sunt cele două mari construcții din piatră, ambele reprezentându-l pe Faraonul Amenhotep III.
Au o vechime de peste 3300 ani și cântăresc nu mai puțin de 800 tone.
Fabrica de Alabastru
Transmisă din generație în generație, industria alabastrului este un meșteșug egiptean unic.
Ca și materiale utilizate în această tehnică, regăsim bazaltul, marmura, calcarul galben sau granitul negru.
Vei găsi foarte multe suveniruri aici, originale și de o calitate net superioară celor de pe marginea drumului. Totuși, dacă vrei să cumperi ceva, caută să negociezi cât de mult posibil.
Aici am întâlnit cele mai exagerate prețuri din toate locurile vizitate. Dar am reușit să cumpărăm un suvenir de forma unei superbe piramide, la prețul de 15 USD (pornind de la 70 USD).
Templul Reginei Hatshepsut
Probabil cea mai impresionantă atracție de pe listă, construcția din calcar pur se înalță impunătoare pe fața estică a Muntelui Theban.
Hatshepsut a fost cea mai puternică și mai cunoscută femeie faraon a Egiptului Antic. Aceasta este reprezentată în toate sculpturile ca un faraon bărbat, cu barbă și haine masculine.
Valea Regilor
Valea Regilor se numără printre cele mai renumite atracții turistice din Egipt. Reprezintă un complex de monumente funerare, construit pe partea vestică a Nilului.
Printre morminte, cele mai cunoscute sunt cele ale lui Tutankhamon, Ramses V și Ramses VI. Biletul standard include vizita la 3 dintre acestea.
Cine dorește să viziteze mormântul lui Tutankhamon, achită o taxă separată. Din ce am înțeles, însă, mormântul este gol, astfel că nu mai ai ce vedea aici.
Iată câteva astfel de tururi organizate către Luxor și Valea Regilor!
Excursie opțională din Hurghada – Cairo și Giza (Piramidele și Sfinxul)
Deși sunt mai puține obiective de vizitat, durata excursiei este mai mare pentru că distanța de acoperit de la un loc la altul este mai mare.
Durată | 01:00 – 23:00 |
Distanța Hurghada – Cairo | 450 km (aprox. 6 ore) |
Preț | 55 USD/persoană |
Piramidele și Sfinxul
Când am ales să ne bucurăm de o vacanță all inclusive în Egipt, am știut că Giza este cea mai importantă locație în care vrem să ajungem. Așadar, iată ce trebuie să știi pentru o vizită aici!
La numai 10 minute distanță de Cairo, în Giza te așteaptă renumitele Piramide și Sfinxul, în jurul cărora se învârt numeroase teorii și mistere încă nedeslușite.
Acest complex este alcătuit din:
- Marea Piramidă din Giza (Piramida lui Kheops)
Fiind cea mai mare dintre piramide, aceasta este inclusă pe lista celor 7 minuni ale lumii antice. Este și singura rămasă în picioare, celelalte 6 fiind distruse de cutremure sau incendii.
Tot Piramida lui Kheops era și singura piramidă construită cu vârf din aur. Acesta a fost furat însă.
Opțional, achitând un bilet separat, piramida poate vizitată și la interior. Din ce am înțeles, nu merită neapărat să faci asta. Vei merge pe un culoar lung, îngust, într-o căldură înăbușitoare, iar la final te așteaptă sarcofagul gol al faraonului.
- Piramida lui Kephren
A doua ca mărime și singura care și-a păstrat vârful intact.
Se pare că, toate cele 3 piramide au fost acoperite după construcție, cu un inveliș format din calcar. În prezent, le găsim „descoperite” pentru că acest înveliș a fost și el furat.
- Piramida lui Mykerinos
Cea mai mică dintre cele 3, aceasta are în fața sa aliniat un mic complex cu alte 3 piramide, cunoscute ca „Piramidele Reginelor”.
- Sfinxul
Sfinxul se găsește pe partea de est a complexului și este această construcție impozantă cu cap de om și corp de felină.
Pont de călătorie!
Există un punct de belvedere în care poți ajunge și de unde te poți fotografia alături de piramide, în ipostazele mult cunoscute.
Pentru a ajunge aici, poți alege fie trăsura trasă de cai, fie cămila. Noi am ales cămila pentru 15 USD/persoană și a fost o super experiență!
Mare atenție, însă, la cei care te vor transporta până aici!
Sunt obișnuiți să primească bani pentru orice lucru mărunt, așa că vor încerca să te păcălească și să te intimideze cu tot felul de șiretlicuri. Explică-le că vor primi bacșiș la întoarcere și nu te abate de la decizia ta. Dacă le dai bani la jumătatea drumului și suma oferită nu corespunde cu dorințele lor (care nu sunt printre cele mai modeste), vor începe cu amenințări și drumul de întoarcere nu va fi la fel de plăcut.
Fabrica de parfumuri
În Cairo, vei face o oprire și la Fabrica de parfumuri, unde vei adulmeca esențe de parfum folosite de companii renumite.
Poți cumpăra sticluțe de esență de diverse mărimi, deși recomandat este să NU faci asta! Esența nu este parfumul în sine, iar mirosul nu persistă (deși ei vor încerca să te convingă opusul).
Orașul vechi Cairo
Cairo copt (Cairo ortodox) este o excursie opțională din planul zilei, pe care o poți bifa sau nu (pentru asta, am achitat separat 15 USD/persoană). Aici vei vizita două mari biserici, importante pentru religia și cultura egiptenilor:
- Biserica Sf. Maria, cunoscută și sub numele de Biserica Suspendată
- Biserica Sf. Serghie, unde vei ajunge în camera în care se spune că ar fi trăit timp de 3 luni Iisus, alături de Fecioara Maria și Iosif, în drumul lor spre Palestina
Muzeul Național
La final, vizitezi Muzeul Național, un loc încărcat de istorie, unde poți admira obiecte de artă și artefacte renumite, precum:
- Statuia lui Kheops, înaltă de doar 7.5 cm, despre care se spune că ar fi singura statuie confirmată care îl reprezintă pe faraon și Statuia lui Kephren
- Statuile lui Rahotep și Nofret, cu ochii lor fascinați construiți din cuarț și alabastru
- Aurul lui Tutankhamon
Dacă în mormântul de pe Valea Regilor nu te mai așteaptă mare lucru, ei bine, la Muzeul Național Egiptean vei găsi numeroase artefacte și o bună parte din aurul luat din mormântul său.
Din păcate, în această încăpere nu ai voie să fotografiezi sau să filmezi (sunt foarte stricți cu această regulă), astfel că, vei rămâne doar cu amintirea acestei comori.
Iată câteva astfel de tururi organizate către Cairo și Piramide!
Așa a arătat pentru noi vacanța all inclusive în Egipt. Sper că toate informațiile oferite te-au ajutat să-ți formezi o părere despre ce te așteaptă aici.
Deși este o țară care trăiește cu precădere din turism, peisajele în afara locațiilor turistice lasă cu totul de dorit. Te va surprinde, cu siguranță, marele contrast dintre cele două.
Dar Egiptul este o țară atât de fascinantă și de încărcată de istorie, încât merită vizitată cel puțin o dată în viață.
Spor la călătorit!