Bulgaria

Rusenski Lom – Idei de weekend în apropiere de București

Rusenski Lom este acel loc la care probabil nu te-ai gândi din prima, atunci când îți planifici ieșirile în afara Bucureștiului, dar care, fără îndoială, merită vizitat!

Este un parc natural din Bulgaria – Parcul Natural Rusenski Lom, situat la o distanță foarte mică de Ruse și bogat în obiective și trasee turistice.

  1. Ce trebuie să știi pentru a putea călători în Bulgaria
  2. Cât costă o zi în Parcul Natural Rusenski Lom?
  3. Ce vizităm în Rusenski Lom?
  4. Cazare în Rusenski Lom
  5. Recomandări pentru o călătorie reușită
Panorama Rusenski Lom

Ce trebuie să știi pentru a putea călători în Bulgaria?

De ce documente ai nevoie la vamă?

Cel mai utilizat și la îndemână punct de trecere spre Bulgaria este “Podul Prieteniei” de la Giurgiu – Ruse.

Ca și acte, ai nevoie de:

  • actul de identitate sau pașaport (în cazul copiilor sub 14 ani)
  • talonul mașinii

Costuri: va trebui să achiți taxa de pod (15 lei la dus și 4 leva la întors) și vignieta (10 leva). Aceasta din urmă o poți plăti imediat ce treci de vamă, la oricare dintre multiplele ghișee prezente.

Cum ajungi la Rusenski Lom?

Parcul Natural Rusenski Lom este situat la 98 km de București, astfel, cu puțin noroc la vamă, poți ajunge aici în două ore.

De la Ruse, mergi pe drumul către Sofia pentru aproximativ 20 km și, ai ajuns la destinație.

Cât costă o zi în Parcul Natural Rusenski Lom?

Aventura de o zi nu este deloc una scumpă. Mai mult de atât, schimbă cu brio peisajul cu care suntem obișnuiți pe lângă București sau pe Valea Prahovei.

Sat Cherven

Costurile noastre s-au ridicat la:

Taxă Pod15 lei la dus + 4 leva la întors
Vignietă10 leva
Intrări obiective15 leva/persoană
Mâncare~30 leva/persoană
Cost benzină180 lei

La prânz, am avut fructe și sandwich-uri la noi pentru picnic, iar seara, ne-am oprit în Ruse, unde am mâncat la unul dintre restaurantele de pe artera principală.

Ce vizităm în Rusenski Lom?

Traseul nostru a cuprins 4 dintre principalele atracții turistice ale parcului, situate la distanțe destul de mici una de cealaltă.

Așadar, traseul poate fi parcurs cu ușurință într-o singură zi, cu tot cu pauze pentru fotografii, relaxare sau picnic.

Pe harta de mai jos, apasă pe iconița din stânga sus, pentru a vedea detalii despre traseu și obiective.

Jurnal Video

Înainte să-ți vorbesc despre obiectivele pe care le poți vizita aici și să-ți arăt mai multe poze din aceste locuri, iată și un scurt video cu frumusețea destinației Rusenski Lom.

Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov

Prima noastră oprire a fost la Mănăstirea Basarabov, unde am rămas uimiți de frumusețea peisajului, dar și fără suflu de la urcatul scărilor săpate în stâncă.

Este singura mănăstire rupestră din Bulgaria, unde încă se țin slujbe.

Curtea găzduiește mănăstirea veche construită în stâncă, dar și biserica nouă, înălțată pe malul râului Rusenski Lom. Tot aici, sunt păstrate moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou.

Program de vizităLuni – Duminică
08:00 – 17:00

Vizitarea obiectivului este gratuită, iar la intrare, există o mică parcare unde îți poți lăsa mașina.

Manastirea Basarabovo
Manastirea Basarabovo
Biserica noua Basarabovo

Bisericile săpate în stâncă din Ivanovo

De la Mănăstirea Sf. Dimitrie Basarabov, mergi mai departe către Ivanovo.

Lasă mașina în parcarea de la baza stâncii și pregătește-te pentru un scurt traseu, dar bogat în priveliști ce te lasă fără suflare.

De data aceasta, te vei bucura să descoperi că ești ferit de razele soarelui și ești însoțit la tot pasul de libelule sau șopârle.

Pe traseu, ai de admirat puncte de belvedere superbe, la capătul cărora te așteaptă o mănăstire rupestră declarată monument UNESCO.

Rusenski Lom Nature Park

Dacă nu ți-e teamă de înălțime, la punctul de belvedere, te poți așeza pe marginea stâncii și admira peisajul în toată splendoarea lui. Fii totuși cu băgare de seamă! Poate că nu pare din imaginea de mai sus, dar sub stâncă este o cădere în gol de zeci de metri.

De aici mergi mai departe până ajungi la o deschizătură în stâncă, unde o doamnă așteaptă pregătită să încaseze banii pentru bilete.

Te afli acum la Biserica Rupestră Sfânta Fecioară, singura vizitabilă din zonă.

Picturile murale au fost realizate pe la 1360 și se păstrează încă de atunci. Balconul bisericii reprezintă un alt punct de belvedere al traseului, iar capela poartă numele de capela Sfântului Gherasim de la Iordan.

Conform legendei, acesta a vindecat laba unui leu, iar ca drept recunoștință, a fost lăsat să călărească leul, moment ilustrat pe peretele vestic al capelei.

Program de vizităLuni – Duminică
09:00 – 18:00
Preț bilete5 leva/persoană
4 leva pentru grupuri mai mari de 5 persoane
Manastiri in stanca Ivanovo
Rusenski Lom

Cetatea Cherven

Vine cu un set de scări de urcat… 240 la număr, mai exact 🙂

Traseul nu este deloc complicat, plus că pe măsură ce urci, peisajul este din ce în ce mai atractiv. Sus, la cetate, găsești mai mult ruine, dar panorama asupra canionului merită tot efortul.

Park Rusenski Lom

Construită pe locul unei foste cetăți bizantine, aceasta a reprezentat un important centru militar, comercial și cultural, între secolele XII-XIV.

Din 1965, Cetatea Cherven a devenit rezervaţie arheologică şi reprezintă o atracție turistică populară în zonă.

Program de vizităLuni – Duminică
09:00 – 18:00
Preț bilete5 leva/persoană
Cetatea Cherven
Cherven
Rusenski Lom Cherven
Cherven Fortress

Peștera Orlova Chuka

Peștera Orlova Chuka (în traducere “Stânca Vulturilor”), este a doua peșteră ca mărime din Bulgaria.

Aceasta găzduiește 14 specii de lilieci, printre care și liliacul alb, despre care se spune că, dacă ai norocul să-l zărești vei avea noroc în dragoste.

După ce lași mașina în parcare, pornești la pas spre o mică pădure unde se află peștera.

Rusenski Lom Parc

Intrarea se face din oră-n oră, doar cu ghid, un bătrânel simpatic, vorbitor de bulgară și franceză, cu ceva frânturi de română.

Turul durează 45 minute, la o temperatură de 14 grade.

Așadar, nu uita să ai o haină mai groasă la tine.

Trebuie să recunosc că, dintre toate peșterile vizitate de mine, Orlova Chuka ocupă lejer primul loc. Este de o frumusețe incredibilă, iar Sala de concerte are o acustică impresionantă.

Printre explicații și povești, ghidul ne-a cântat din muzicuță mai tot drumul, ajutându-ne să facem față răcorii cu brio.

Pestera Orlova
Orlova Chuka
Pestera Orlova Chuka

Demne de menționat aici, sunt și formațiunile în formă de animale (bufnița, dinozaurul sau broasca țestoasă) sau Marea Stalactită, cu un diametru de 50 cm și o înălțime de 3,5 metri.

Peștera este deschisă turiștilor doar în perioada 1 Aprilie – 31 Octombrie!

Program de vizităLuni – Duminică
10:00 – 17:00
Preț bilete6 leva/persoană

Citește și:

3 peșteri din Bulgaria, pe care trebuie să le vizitezi


Cazare în Rusenski Lom

Dacă vrei să petreci un weekend întreg aici și să vizitezi cât poți de mult, atunci trebuie să știi care sunt variantele tale de cazare.

Cel mai apropiat oraș de Rusenski Lom unde te poți caza, este Ruse.

Uite câteva sugestii de cazare, foarte bine evaluate de turiști, care se remarcă printr-o locație bună și prețuri accesibile:

Pe Booking poți găsi numeroase alte opțiuni. Verifică harta de mai jos.

Booking.com

Dacă ești spirit aventurier sau pur și simplu iubești natura, poți petrece o noapte cu cortul. Există locuri de camping chiar în inima parcului, unde poți înnopta începând de la 9 leva/noapte.

Sau de ce nu? Încearcă o vacanță prelungită și mergi spre Veliko Târnovo, unde te așteaptă un orășel turistic extrem de simpatic, cu un farmec aparte și mâncare delicioasă! 🙂

Recomandări pentru o călătorie reușită

  • Perioada optimă pentru vizitare

Încearcă să ajungi aici primăvara sau toamna. Cea mai bună perioadă pentru o călătorie în această zonă din Bulgaria, este considerată luna mai.

Atunci temperaturile sunt cele mai plăcute, vegetația nu este foarte deasă și poți admira cu ușurință diverse specii de păsări sau insecte.

Dacă însă plănuiești o excursie vara, ai grijă să ai la tine pălărie și cremă de protecție solară. Zonele umbrite sunt extrem de puține, iar temperaturile ridicate vor face vizita ceva mai obositoare.

  • Moneda locală în Bulgaria

Moneda locală în Bulgaria este Leva. Atenție să ai cash la tine!

Îți va fi de folos la vizitarea obiectivelor turistice, unde plățile cu cardul, vei vedea, nu sunt întotdeauna disponibile.

Poți schimba leva chiar la vamă, la oricare dintre ghișeele și magazinele prezente.

  • Folosește GPS

Marchează pe hartă obiectivele, înainte de a pleca de acasă. Astfel, îți va fi mai ușor să urmărești ordinea în care le poți vizita.

Pe lângă asta, ai siguranța că nu te vei rătăci 😀 chiar dacă obiectivele sunt semnalizate prin indicatoare, acestea pot produce confuzie uneori.

  • Cum te poți deplasa în Rusenski Lom?

Poți merge cu mașina de la un obiectiv la altul fără probleme și destul de rapid. Toate obiectivele au în apropiere parcare disponibilă.

Dar iată încă o idee! Bicicleta 🙂

Dacă vrei să faci ceva mai multă mișcare și să te bucuri cu adevărat de natură, ia bicicleta după tine și pornește la drum pe oricare dintre traseele turistice puse la dispoziție.

  • Încearcă o drumeție

Pentru iubitorii de drumeții, Rusenski Lom pune la bătaie și o serie de trasee turistice cu tematici diferite (Traseul Dendrologic, Ecopoteca Ulmului Centenar sau Ecopoteca Gramovets).


Citește și:

Destinații de weekend lângă București – Excursie de o zi în apropierea capitalei


Și iată-ne ajunși la finalul articolului!

Ce spui, merită să adaugi Rusenski Lom pe lista locurilor tale de vizitat?

Spor la călătorit!

Panorama Cherven

Vezi și...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.